Sharingan Forum
Bun venit !
Pentru a putea raspunde la subiecte,va rugam sa va inregistrati !!
Membrii inregistrati nu vad reclamele.

Atentie ! Nu folositi Internet Explorer,pot aparea erori de afisare.
Va dorim sedere placuta pe forum

| Stiri IT si din Gaming |

Cautam OWNER ! Daca te consideri potrivit pentru a administra acest forum,contacteaza-ne! Da click aici! si trimite-ne un mesaj !

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1 Cum sa construiesti un radio simplu la data de Mier Apr 28, 2010 4:35 pm

Tom

avatar
Incepator
Incepator
Constructia unui radio simplu.


Un radio cristal este esenţa distilată a unui radio.Are foarte puţine piese, nu are nevoie de baterii sau sursa de energie, si pe langa asta,poate fi construit într-un timp scurt din lucruri pe care le puteţi găsi în jurul casei.

Motivul pentru care un radio cristal nu are nevoie de baterii este datorita capacităţilor uimitoare ale urechii umane. Urechea umana este extrem de sensibila la sunete foarte slabe. Un radio cristal foloseste doar energia undelor radio transmise de emiţătoare radio. Aceste emiţătoare radio trimit cantitati enorme de energie (de zeci de mii de waţi). Cu toate acestea, deoarece acestea sunt, de obicei departe, cantitatea de energie pe care o receptionam cu aparatul de radio cristal se măsoară în miliarde de waţi. Urechea umană poate detecta sunete care sunt mai puţin de o milionime de aceasta cantitate.

Vom incepe acest articol prin construirea unui radio de lucru folosind piese pe care le cumpara de la magazine de electronica sau de pe site-ul . Vom încerca să folosim obiecte de uz casnic comune atunci când putem, dar ideea principala va fi sa construim rapid împreună un radio care functioneaza.

Apoi, vom îmbunătăţi radio-ul nostru, făcându-l mai puternic, făcându-l primească mai multe staţii şi făcând să fie fizic mai frumos.

ETAPE DE CONSTRUCTIE

Pentru a construi radio-ul,avem nevoie de urmatoarele componente:

1) O sticla de plastic(netransparenta)
Eu am folosit o sticla de plastic de peroxid de hidrogen pe care am luat-o de la farmacie,dar merg si sticlele utilizate pentru a conţine lentile de contact curate. Ele sunt de aproximativ de trei centimetri în diametru, şi 5 - 7 cm lungime.Mai puteti folosi si sticle de sampon, de asemenea, dar aveti grija sa luati una cu peretii mai grosi,cele cu pereti subtiri nu sunt recomandate. Acest lucru va face mai uşor sa legam sârmă in jurul lor.

2) 15 metri de sarma emailata magnetica(de cupru)

Cele mai comune diametre ale firului vor functiona, dar firele mai groase sunt mai uşor de prelucrat, ceva de genul 2.2mm pana la 2.5 mm . Sarma poate fi cumpărata de la orice magazin de electronice, sau puteţi lua un transformator vechi sau un motor electric care nu mai este necesar. Puteţi utiliza, de asemenea, sarma acoperita cu cauciuc,daca vi se pare mai usor de indepartat izolatia.

3) O dioda cu germaniu

Cele mai multe magazine care vând piese electronice au aceste diode. Ele se numesc diode 1N34A.Puteti folosi si alte diode de siliciu,atat timp cat suporta 500mA .Diodele 1N34A sunt cele mai bune pentru radio-ul noastru,sunt mai bune decât diodele de siliciu des intalnite, care pot fi folosite, dar nu vor produce volumul pe care il va produce dioda de germaniu.

4) Un receptor de telefon clasic

La radio-ul creat de noi veti putea asculta in acelasi mod in care ascultaţi la telefon. Dacă aveţi un telefon vechi, sau poate găsi unul in targuri, este ok. Sau puteţi cumpăra cablul de telefon si imprumuta receptorul de la telefonul de acasă (folosind-ul pentru radio nu il va strica).

5) Cleme electrice(optional)

Vor folosi la conectarea rapida a altor cabluri,fara sa mai fie nevoie de lipirea/infasurarea firelor.

6) Cam 15-30 metri cablu izolat pentru antena.

Aceasta este de fapt opţionala, deoarece aveţi posibilitatea să utilizaţi o antenă TV sau antena radio FM prin conectarea radio-ului nostru la unul din fire. Dar este amuzant sa arunci firului tau propriu de-a lungul un copac sau pe partea de sus a unei case, si in acelasi timp face radio-ul un pic mai portabil.

PASI DE LUCRU:

Folosiţi un obiect ascuţit (un cui de exemplu) pentru a da patru găuri în partea laterală a sticlei/flaconului. Doua gauri vor fi cam la 1 centimetru de marginea de sus a recipientului, iar în partea de jos a sticlei inca doua la fel. Aceste gauri vor tine sarma pe loc.Trageti sârmă prin cele două găuri din partea de sus a sticlei, şi trageţi aproximativ 8 cm de sârmă prin găuri. În cazul în care sunt găuri mari şi sârmă se misca,infasurati inca o data cablul(nu este nicio problema), făcând inca o buclă mică de sârmă, care tine firul pe loc.Acum, luati capătul mai lung al firului şi începeti sa il infasurati perfect in jurul sticlei. Când aţi infasurat de cinci ori sticla, opriti-va şi faceti o mica bucla de sarma care iese din in afara. Folositi un creion sau pix pentru a obtine aceasta mica bucla exterioara.Continuati sa infasurati de alte cinci ori, şi faceti o altă buclă mică. Continuaţi să faceţi acest lucru până când sticla este complet înfăşurat în sârmă, şi aţi ajuns la al doilea set de găuri în partea de jos a sticlei.Se taie firul, astfel încât sa ramana cel puţin 15 cm , şi firul rămas se introduce prin cele două găuri facute in partea de sus a sticlei. Sticla ar trebui să arate acum astfel:Acum scoatem izolatia sârmei, şi din buclele mici pe care le-am facut la fiecare 5 infasurari,(aceste bucle sunt numite "robinete"). Dacă utilizaţi sarma emailata, puteţi utiliza şmirghel pentru a elimina izolatia. Puteţi utiliza, de asemenea, pentru indepartarea izolatiei un diluant puternic pentru vopsea,aplicat pe o carpa mica, deşi acest lucru presupune murdarire şi mirosuri neplacute. Nu îndepărtaţi izolaţia de la cea mai mare parte a bobinei, doar din sarma cu care se termină şi buclele mici. Dacă utilizaţi sârmă acoperită cu vinil, izolarea se indeparteaza uşor cu un cutit ascutit.Acum vom ataşa dioda de Germaniu la capatul firului aflat la fundul sticlei. Este cel mai bine este să folositi un pistol de lipit pentru această operatiune, deşi puteţi, de asemenea, doar sa infasurati firele unul pe altul, sau puteţi folosi clemele electrice,daca le aveti, în cazul în care va grabiti cu adevărat.

Taie un capăt al cablului al receptorului de la telefon pentru a elimina unul dintre conectorii modulari ai telefonului .Vor fi patru fire in interior. Dacă sunteţi norocos, acestea vor fi colorate, şi vom folosi firul galben şi negru. Dacă nu eşti norocos, firele vor fi toate de aceeasi culoare, sau unul va fi de culoare roşie şi celelalte vor fi de culoare albă. Pentru a găsi firele potrivite, taie izolatia de pe ultimul centimetru de fir de pe fiecare fir. Apoi luaţi o baterie cum ar fi o baterie D, sau bateriile clasice AA, si atingeti bornele bateriei cu fiecare fir,pe rand (un fir la plus si unul la minus), până când auziţi un clic în difuzor. Când auziţi clic, cele 2 fire cu care atingeţi bateria sunt cele două care merg la difuzor, iar acestea sunt cele pe care le cautam.

Firele din cablul de telefon sunt de obicei fragile, cupru acoperit cu folie de plastic. Aceast fir se rupe cu usurinta, uneori invizibil, în timp ce firele de plastic tin părţile împreună,ceea ce va face sa para ca exista inca o conexiune. Vă recomandăm sa lipiti cu firele receptorul la cateva fire mai solide,iar apoi sa fixati legătura aşa incat nimic sa nu mai traga tare firul de cupru.

Ataşaţi o sârmă de la telefon la capătul liber al diodei de germaniu. Lipiti-l, dacă puteţi.

Atasati celalalt fir al receptorului la firul de la capatul sticlei. Lipirea este o idee buna,dar nu este neaparat necesar.

Acum conectati o clema la antenă. Celalalt capat al clemei in legati la unul din "robinetii" de pe sticla(buclele mici).Daca nu aveti clema,legati sau lipiti firele in acelasi mod.

Conectati o alta clema(sau fir) la firul care vine din partea de sus a sticlei. Aceasta este impamantarea noastra şi ar trebui să fie conectata la o conductă de apă rece sau un obiect de metal sau sârmă, care are o conexiune bună la pământ.În acest moment, dacă totul a mers bine, ar trebui să puteţi să auzi posturile de radio prin receptorul telefonic. Pentru a selecta diferite staţii, legati clema electrica(sau firul) la robinete(bucle) diferite pe bobina. În unele locuri, veţi auzi două sau mai multe staţii deodată. Cu cat antena este asezata mai sus,cu atat va fi semnalul mai bun.

Acum puteti chiar atasa totul la o placa de lemn,puteti chiar scoate difuzorul din receptorul telefonic si puteti modifica radio-ul dupa dorinta.Aceasta este o idee de constructie:

Vezi profilul utilizatorului

2 Re: Cum sa construiesti un radio simplu la data de Dum Mai 09, 2010 7:41 pm

stavro

avatar
In trecere
In trecere
Interesant, ma intreb daca scoate vre-un sunet

Vezi profilul utilizatorului

3 Re: Cum sa construiesti un radio simplu la data de Lun Mai 10, 2010 2:20 pm

Hinata

avatar
Membru activ
Membru activ
Pot spune ca l-am realizat la scoala,in laborator,si da,chiar merge.Nu doar ca scoate sunete,dar receptioneaza chiar bine.Cu putin efort se poate pune o rotita pentru schimbat frecventa.

Vezi profilul utilizatorului

4 Re: Cum sa construiesti un radio simplu la data de Lun Mai 10, 2010 2:32 pm

stavro

avatar
In trecere
In trecere
O sa fac rost de cele necesare si il voi "cladi" si eu, Aici in Istanbul dispunem de foarte multe fercvente. Multumesc pentru sfat

Vezi profilul utilizatorului

5 Re: Cum sa construiesti un radio simplu la data de Mar Mai 11, 2010 3:14 pm

Konan ♥♥♥

avatar
Moderator general
Moderator general
Sunt scumpe diodele de germaniu?


________________________________________________________